Adventskalender 2023

4 advent - God Jul 

Glen Scotia - Release No 1 The Mermaid, 2023

Campbeltown

54,1 % 55213

The Mermaid är den första i en serie av fem från GlenScotia: Icons of Campbeltown, som fått sitt namn av de helgon och mytologiska varelser som syns på det medeltida stenkorset nära den gamla hamnen i Campbeltown.

The Mermaid har fått en åtta månaders finish på palo cortado-fat. Här finner man de för GlenScotia så typiska maritima noterna, havsbris och en lätt sälta, tillsammans med fina, söta stråk av nötter.

Nose

It's assuringly Glen Scotia. The Palo Cortado hasn't taken over. Lingering notes of dried seaweed alongside slivers of citrus peel and Greek yoghurt. There are touches of wet rope, barley husks, porridge and melted butter. A few baked apples and walnuts too.

Taste

Somewhat creamy mouthfeel. The Palo Cortado is much more evident now. Plenty of dried fruits, some orange zest and cigar boxes, as well as a sliver of leather and gentle wood spices. Then hints of toasted nuts and Manuka honey. Even some umami.

Finish

Medium length. Quite savoury. A pinch of salt. Some fennel. Slightly dry.


https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/239462/glen-scotia-12-year-old

https://wordsofwhisky.com/glen-scotia-12-years-the-mermaid/

3 advent

Bruichladdich Scottish Barley - The Classic Laddie

Islay

50% Nr 85336

Scottish Barley är destillerichefen Jim McEwan´s hyllning till det skotska kornet och till den klassiska, stiltrogna Laddie. Destilleriets signaturwhisky är orökt och lagrad i upp till tio år på amerikanska bourbonfat och innehåller såklart bara korn från skotska åkrar. Liten rökig doft samt lite inslag av nybakat bröd. Möjligen anas lite tobak i doften. Munfyllande smak med mer sötma och en viss tobaksspänst och en viss strävhet i allt det lena. Bra och lång eftersmak med flera fina och söta inslag. Elegant, välgjort och gott, 92 poäng." https://www.livetsgoda.se/i-whiskyglaset-the-classic-laddie/

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

2 advent

Old Pulteney 12 Years

Northern Highlands

40 % Maltig smak med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, torkade aprikoser, vanilj, halm, ananas och citrusskal.

Nr 10465

Doft: Viss fatkänsla. Honung och vanilj. Citrus kan anas också. Lite stickig i näsan vid första sniffen.
20/25

Smak: Honung och vanilj. Rätt så söt och påminner om skumbanan i smaken. Stark och lite vass.
21/25

Eftersmak: Halvlång, söt och lite tjärig och fet. Svårbedömd men jag tror att jag gillar den(?). Vinner en del på att vattnas.
20/25

Pulteney är ett av de nordligaste destillerierna på de skotska högländerna. Destilleriet grundades av James Hendersen i nybyggda staden Pultneytown 1826. Pultneytown växte senare ihop med staden Wick. 1920 övertar James Watson företaget och driver det fram till 1924 då Dewar's köper det. Dewar's ansluter sig senare till DCL, Distillers Company Ltd. 1930 upphör produktionen på grund av vikande efterfrågan under depressionen. Pulteneys ligger vilande fram till 1951 då Robert 'Bertie' Cumming köper firman och återupptar produktionen. 1955 säljer han det till kanadensiska Hiram Walker och varumärket kommer senare att ingå Allied Distillers portfölj. Allied sålde det i sin tur till Inver House 1995 och sedan 2006 tillhör det International Beverage Holdings.

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/skotsk-whisky/o-r/old-pulteney-12-yo/

1 advent

Glen Moray Classic, 40%, Speyside

Nr 84384

Doft: En tämligen ljus doft där vanilj och kolatoner är det första näsan registrerar. Svagt örtiga drag med lite mynta och svart vinbär finns där, och bakom allt lurar nyrostat formbröd med smält smör.
Smak: Smörkola och Crème brûlée kommer i första vågen, med en oljig känsla. Eftersmaken ger mer bäriga smaker och ett köttigare drag som får en att fundera på om de använder worm-tubs till destillationen (om ni funderar på vilken typ av köttighet denna kylning ger rekommenderas Craigellachie som referens).
Sammanfattning: Välbalanserad, snygg whisky som inte plockar poäng på att vara kaxig eller sticka ut, men som definitivt har sin plats bredvid en Glenfiddich eller Cragganmore. Med en rimlig prissättning på Systembolaget kliver den dessutom upp i tätposition i Tour-de-prisvärdhet.

https://www.alltomwhisky.se/2018/11/test-uppdaterad-och-nydesignad-glen-moray/