Månadens dram

Våra medlemmar presenterar

Månadens dram November 2020

Av. Jonas Pettersson

The Deveron 12 YO 40 % OB

Det finns många trevliga whiskys på Systembolagets hyllor. Även i lilla Söderköping kan man hitta på små, relativt okända pärlor. The Deveron från destilleriet Macduff är en av dem.

Macduff startades så sent som 1960 av bland andra Brodie Hepburn, vilken redan var involverad i destillerierna Tullibardine och Deanston. I början av 60-talet var whisky en särdeles populär dryck, inte minst i Italien, mycket på grund av Glen Grants stora framgångar där. Så 1972 köptes Macduff av italienska Martini & Rossi. Sedan 1993 ägs dock Macduff av jätten Bacardi via John Dewar & Sons.

Man producerar årligen 3,4 miljoner liter alkohol och man får gissa att lejonparten hamnar i Dewar's olika blended whiskys. Dock, lite single malt får vi njuta av också, som i The Deveron 12 YO.

Doft: som när regnet precis har slutat i valfri äppelträdgård.

Smak: hö och halm, lätta frukter utan skal. Lätt kryddig.

Eftersmak: medellång med ett avslutande pyttelitet bett.

Överlag: man får mycket för sina slantar här, 355,- för 70 cl. på närmaste SB. Jag ger den 80 poäng av 100. En standardwhisky som man bör ha hemma om man skulle få besök av till exempel moster Eskil.

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/70919/the-deveron-12-year-old

www.lastgreatmalts.com 


Månadens dram Oktober 2020

Av Jonas Pettersson

Glenrothes 12 YO 40 % OB

För mig är Glenrothes, grundat 1879, ett av Speysides mest kända destillerier. Tidigt i "karriären" kom jag i kontakt med Robur Reserve som ni kanske känner till. En utgåva som man mest såg på Tax Free och liknande. En ganska mild och beskedlig historia, vill jag minnas. Men ack så viktig för fortsättningen. Det var läge att ta nästa steg. Den var inte alls dålig, men kanske lite tam och tillrättalagd.

Hur står det då till med tolvåringen?

Näsa: frisk och spänstig. Direkt från nyöppnad flaska lever den ut i glaset, härlig sherrysötma med russin som främsta referens. 84 poäng.

Smak: en god, frisk och härlig smak. Sherry såklart, en del ek finner man också. Den relativt försiktiga alkoholstyrkan gör att man direkt kommer överens med den här whiskyn. Några droppar vatten känns direkt onödiga. Här går det bra att ta stora klunkar direkt... 83 poäng.

Eftersmak: den hänger kvar länge för att vara en standard. Tilltalande. 83 poäng

Överlag: den runda mysiga flaskan. Det tilltalande priset, 399,- på SB. Dess enkelhet att få fatt i och den trevliga upplevelsen. Allt detta gör Glenrothes 12 YO till ett mycket fint köp. Mina varmaste rekommendationer! 84 poäng.

theglenrothes.com

@TheGlenrothes

#SpiritOfRothes

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/118320/glenrothes-12-year-old

Söderköping 2020-10-05, Jonas Pettersson

Månadens dram September 2020

Presenterad av Douglas Christianson

Mitt förslag till september månads dram blir en Cragganmore 12 år.

Det är ett destilleri, som trots att den tillhör Six Classic Malts, är förvånansvärt okänd för de flesta.

Enligt min uppfattning är Cragganmore 12 år en av de absolut bästa standardwhiskies vi kan köpa.

Den har allt man kan önska. Den är komplex, den är fruktig och den är framför allt jättegod.

Destilleriet ligger i Speyside. Den är dubbeldestillerad, men tack vare den utrustning destilleriet har så är den i teorin destillerad 2,5 gånger och orsaken till det är framför allt refluxpannan som har en flat top vilket är mycket ovanligt. Endast tre destillerier har flat top på sin spirit still.

Lagringen sker i huvudsak på amerikansk ek med en mindre inblandning av europeisk ek.

Cragganmore 12 år är god till desserter, men framför allt passar den till att marinera Västerbottenost med, som då ersätter chips och jordnötter.

På Systembolaget kostar en flaska 439 kr. 


 Hälsningar Douglas


Månadens Dram Juli 2020

Presenteras av Camilla Hallinder


Craigellachie 17 YO
Alkohol: 46%

Destilleriet finns i Aberlour, Banffshire nära byn Craigellachie i mitten av Speyside.

Namnet Craigellachie betyder "stenig kulle" och hänvisar till klippan som har utsikt över Spey tvärs över från Macallan-destilleriet .

Craigellachie Distillery Moray Scotland, Single Malt

Region: Speyside

Plats: Aberlour, Banffshire

Ägare: Bacardi

Grundad år: 1891

Pris: 850:-

Nr:85803 - Beställningsvara

Craigellachie-destilleriet byggdes 1891 av Craigellachie Distillery Co. Limited, en grupp blandare och köpmän under ledning av Alexander Edward. Två år senare införlivades det som ett aktiebolag och 1896 rekonstruerades det som Craigellachie-Glenlivet Distillery Ltd.

Under åren som följde övergick ägandet till Peter Mackie (1916), Distillery Company Limited (1927) och SMD (1930). Överföringen till SMD markerade början på en stabilitetsperiod för Craigellachie; bortsett från en rekonstruktion 1964-65, under vilken antalet potten stillbilds fördubblats, hände relativt lite vid destilleriet. 1998 såldes det till John Dewar & Sons.

Under sin historia har destilleriet bara släppt en handfull officiella buteljeringar. Destilleriets produkt används för närvarande främst för Dewars blandade whisky.

2014 släpptes en 13-årig, 17-åring, en resehandlare exklusiv 19-åring och en begränsad 23-åring som en del av Dewar & Sons 'Last Great Malts of Scotland.

Mognad i handgjorda amerikanska ekfat i minst sjutton år för en rik fyllig karaktär med smaker som påminner om kola och torkade frukter

En sällsynt stil

År 1891 noterade en whisky expert att Craigellachie representerade en whiskystil han "sällan träffade", som vi tog som en komplimang. Idag använder vi fortfarande gammaldags "worm tubs" för att kyla vår sprit och ge den extra smak, vilket ger ett dram som kan konkurrera mot whisky med dubbla åldern.

Vår egen malt

Vår malt levereras inte till något annat destilleri. Den har en unik tung karaktär som vi bevarar genom att slipa den finare än någon annan, med hjälp av en mycket effektiv Steinecker Mash Tun. Det är också lägre och tappas bättre än de djupare tunnorna, och håller på mindre vatten så att maltens karaktär är mindre utspädd. Så när vi säger att Craigellachie är en maltwhisky, menar vi det.

Garanterad små satser - all vår sprit är gjord på samma kärl i varje säsong.

Doft:

Delikat krämig ek, gräsbevis, ganska reserverad tills den värms, den blir välsmakande: mandel, marsipan, grön bark, limeblad, vanilj söthet, sura plommon, smörig oljig rik citron, äpplen, buljong, eukalyptus

Smak:

Kryddig aromatisk kryddig ek, peppar, muskot, lakrits, kanel, björksaft, krämig vaxartad astringent ek, endast subtil sötma, fyllig ospecifikt fruktig syrlighet, mycket citron med skal

Avslut:

Kryddig, träig, citrus, rostade nötter, något bitter

Mycket god och välbalanserad whisky utan krusiduller! Bör alltid finnas hemma.


Månadens Dram Juni 2020

Presenterad av Tomas Fredriksson

GlenDronach med fatstyrka  Batch 8

Även denna månads whisky är från GlenDronach, Batch 8 är en NAS whisky, mörk och kraftfull whisky som i min värld måste vattnas rejält.

Cask Strenght innebär att whiskyn buteljeras vid den alkoholhalt som naturen själv valt. Från början har fatet fyllts med cirka 63-procentig whisky som sedan har avdunstat under mognaden ner till den styrka whiskyn har när den buteljeras. Cask Strenght-whisky kan med andra ord ha vilken styrka som helst från  procent och uppåt. Den får dock aldrig någon tillsats  vatten vid buteljeringen och har därför påfallande ofta hög alkoholhalt. Med den höga alkoholhalten följer också en koncentration av smaker. Cask strenght är därför den smakrikaste och kraftfullaste whiskytyp man kan prova.

GlenDronach Cask Strenght Batch 8 har lagrats på fat som tidigare innehållit sherrytyperna Pedro Ximenes och Oloroso, vilket ger whiskyn en mörk och intensivt mörk mahognyfärg. Doften är fyllig och komplex, där finns fat, apelsin, nötter och dadlar. Smaken är sherrymjuk med toner av vanilj, dadlar, ingefära, sultanarussin och en tydlig maltighet. Eftersmaken är lång och fruktig med alla de kännetecken som tillhör en klassisk sherrylagrad Glendronach.

GlenDronach är ett destilleri som nästan alltid lagrar sin whisky på sherryfat. Man undviker också den moderna industrins metoder som färgning, kylfiltrering och användning av skumdämpningsmedel. Whiskyn som GlenDronach buteljerar blir därför synnerligen oförfalskad, äkta och sprängfylld med naturens egna smaker.

GlenDronach Cask Strenght Batch 8

Nr. 40664             Pris: 739:-                          Volym: 70cl

Månadens Dram April 2020.

                        Presenteras Thomas Karlsson 

Highland destilleriet Glendronach grundades 1826 av James Allardice (1780-1849) han hedras på alla OB etiketter.

Man producerar ca. 1,4 milj. L /år Destilleriet var stängt under perioden 1996-2002 och man var det sista destilleriet som eldade med kol och bytte till ånga 2005.

2008 togs ägandet över av Ben Riach.

Grundaren James Allardice for till Edinburgh med kopiösa mängder Whisky för att sälja in på stadens krogar, men krögarna tyckte att single malt var en råvara och nobbade James dryck. På hotellet raggade han upp två barflickor som på hans rum fick smak på både James och hans whisky, de belönades med den återstående whiskyn och efter det blev efterfrågan stor på Glendronach.

Deras 21 åriga klassiker Parliament är döpt efter de stora mängder Råkor vid destilleriet som sades varna när skattmasen var på ingång (Parliament of rooks) när destilleriet var illegalt.

Detta är en magisk Whisky med sina fina avstämda toner av sherry från lagringen på Oloroso och PX fat.   Betyget i min bok är: 90/100p

Glendronach The Parliament 21y går att beställa från SB  Art.nr. 85219    Pris: 1 419:- / 70cl


Månadens dram Mars 2020

presenterad av Christer Rosander

The Balvenie The Week Of The Peat Aged 14 years 48,3%
Doft: Lätt torvigt rökig med en frisk citruston åt apelsinhållet avrundad med honungssötma 22P
Smak: Trots sin höga alkoholhalt mild. En angenäm rökighet sprider sig i gommen, det söta
dominerar men trots det påtagligt frisk. Ek och vanilj finns där också i perfekt balans. I mitt tycke en
Whisky i perfekt balans. 23P
Eftersmak: Hänger inte kvar överdrivet länge. Speysiderökigheten stänger dörren kort efter ek och
vanilj tonat bort .Snyggt avslut 22P

The Balvenie är ett destilleri som håller sig till traditionella tillverkningsmetoder, med golvmältning
långa jästider, långsam destillering och lokal odlad malt.
The Week Of The Peat är ett uttryck för Balvenies experiment och utforskarlust där man en vecka om
året ägnar sig åt att ta ut svängarna och kör något som ligger lite utanför mot vad man brukar ha i
pannorna. The Week of The Peat är den sista i en trilogi där man lyfter fram historierna och idéer
som berättats i personalrummen och om de speciella faten som man har i sina lager. Vet inte om det
påverkar att jag fick den här på alla hjärtans dag och att vissa dock inte denna flaska pryds av en
ros.23P
Totalt 90P

I mitt tycke en höjdarwhisky väl värda sina 799:-. Den finns fortfarande att beställa, men vill man ha
tag i en bör man hänga på låset. Beställningsnumret är 12342

Månadens dram i februari 2020, presenterad av Jonas Pettersson

Mortlach 12 YO 43.4 % Original Bottling "The Wee Witchie"

Doft: Lite sjö, lite sjöbotten och en nypa tång. Maltig med eksträng. Sötma som förför. 20 p.

Smak: Mild med söt touch av maltig ek. Reguljär, ordinär whiskysmak som borde tilltala. Angenäm i munnen och lätt att handskas med. 21 p.

Eftersmak: Hänger i och är sötmysig högt upp i gommen. Angenäm. 21 p.

Överlag: En angenäm whisky utan några direkta svagheter. Blandningen av ex-Bourbon-, och ex-sherryfat tilltalar. Man får en rejält prisvärd produkt tycker jag. 549,- på Systembolagets beställningssortiment, med varunummer 82255. Det är tillsatt sockerkulör, vilket man såklart kan ha sina åsikter om. Men, det är smaken som räknas som vanligt och den är god. Själva glasflaskan är så påkostad att man häpnar. Där tycker jag att man borde tänka om, den här whiskyn ska drickas, inte stå på prydnadshyllan livet ut. 21 p.

Sammanslaget 83 poäng av 100.

Tack för att du ville läsa!