Dokument

Verksamhetsberättelse för Small Town Whisky Society 2019, tolfte verksamhetsåret.

Då är 10-talets sista år till ända. Vi går in i ett nytt spännande sekel, med allt vad det har att erbjuda. För Söderköpings whiskyklubbs del så är jag säker på att det betyder att vi kör på i kända och upptrampade fotspår. Samtidigt, det mesta runt om oss är ju i ständig förändring, så även whiskylivet. Mer, fler, större och bättre! Så tror jag...

2019 har varit ett fantastiskt år för oss i STWS. Det började med ett välbesökt årsmöte 15 januari, där ny styrelse valdes och det provades några trevliga whiskys. Stämningen var på topp redan där och man kände mycket kärlek och värme i luften. Efter årsmötet tillfrågades samtliga 10 personer på väntelistan, vilket resulterade i 9 nya medlemmar och ett totalt antal om för nu, 68 personer.

Styrelsen samlades 22 januari hemma hos sekreterare Thomas Karlsson för sitt första möte för året. Övriga i styrelsen 2019 har varit: Jonas Pettersson ordförande, Christer Rosander kassör, Tomas Fredriksson vice ordförande och Camilla Hallinder ledamot. Vill passa på att tacka mina vänner i styrelsen, det är alltid trevligt att träffas och det kommer alltid bra saker ut ur våra möten.

13 februari hade vi den stora äran att få besök av Glenfarclas destillerichef Callum Fraser. Detta möjliggjordes av vår hedersordförande Douglas Christiansons oändliga kontaktnät på den stora ön i väst. Att Douglas är personlig vän med Callum gjorde säkert sitt till också. En fantastisk provning blev det med över 100 besökare i Storängens matsal. Fantastisk whisky och ett minst sagt oblygt uppträdande av Callum borgade för stor succé. Provningen avslutades denna kväll med öl och smörgås.

Andra styrelsemötet för året hölls hemma hos ordföranden 26 februari, där bland annat ett preliminärt schema för det närmaste årets provningar sattes. Även en utvärdering av Glenfarclas besök såklart och en första diskussion om kommande decembers whiskyadventskalender.

19 mars hölls tredje styrelsemötet för året, hemma hos Christer och Camilla. På agendan var bland annat kommande provning och den stundande whiskymiddagen. Som vanligt när vi träffas så bjuds det generöst på både mat och dryck.

Styrelsens favoritdestillerier redogjordes det för, 2 april i Odd Fellow-lokalen. Välbesökt som vanligt och whiskyn skämdes inte för sig heller. I Anne-Marie Bardler Weibe har klubben ett kockess av absoluta toppklass. Denna kväll fick vi återigen njuta av hennes fantastiska matlagning.

Styrelsemöte nummer fyra hölls 16 april, hemma hos Tomas med extrabesök av Rose-Marie Andersson från matgänget. Whiskymiddagen gicks igenom grundligt och noggrant. Allt för att kvällen ska framskrida så enkelt som möjligt. Och vilket kalas det blev!

10 maj var det så dags för whiskymiddag i Fröberga bygdegård. Högt ställda förväntningar som infriades med råge. Mat och whisky i grym kombination. Six Classic Malts, matgänget med Weibe i spetsen och festsugna gäster. Succé! Matkavlen skickades denna kväll över av A-M som föreslog att nästa whiskymiddag får herrarna i klubben fixa. Det förslaget mottogs med skräckblandad förtjusning. Game hösten 2020...

Extralångt styrelsemöte hos Thomas fredagen 24 maj. Haggis, förtjänstfullt tillagad av värden själv, miniwhiskyprovning och trevligt samtal genomsyrade den ljumma vårkvällen. Planering av kommande sommar- och exklusivprovning stod också högt på den femte dagordningen för året.

10 juni, sjätte styrelsemötet för året och det första i "Lotties lokal". Vi trivs mycket bra i lokalen Engelen, här är vi gärna många fler gånger om möjlighet ges. Finjustering av sommarens provning och lite allmänna frågor avhandlades. Sommarlov med eget ansvar att prova god whisky i hängmattan.

Sommarprovning 20 juli med Anki Ulvmåne. En fantastisk eftermiddag och kväll. God whisky, trevliga människor och korvgrillning. Torrt väder och akustisk gitarr. Cigarrer och öl i mängder. Anki förärades med en unik landslagströja i present av klubben. Det blev stor succé och troligtvis ett embryo till kommande klubbtröja. Man får helt enkelt beklaga de som inte hade möjlighet att närvara. Men, Anki kommer tillbaks 2020 och lär oss om japansk whisky. Vi får hoppas att hon har sin nya fina landslagströja på sig då. Håll utkik efter ryggtexten "Fullmåne". Välkommen!

Årets sjunde styrelsemöte gick av stapeln 13 augusti, återigen i "Lotties lokal". Hela styrelsen var samlad och samtalen och planeringarna fortlöpte utan problem. En mer detaljerad plan över 2020 började att ta form. Det blir något att se fram emot.

22 september är datumet för det åttonde styrelsemötet för året. Vi blev som vanligt bortskämda med godsaker hemma hos Thomas. Om en vecka får vi besök av Selected Malts, så det mesta på mötet handlade om det. Som vanligt full koll på läget. Arbetet med whiskykalendern för 2019 tuffar på enligt plan. Det är ju bra om den är klar och färdig till början av december...

Oberoende svenska buteljerare finns det som bekant inte så gott om. Turligt nog för oss så är Selected Malts just en sådan, och de var vänliga nog att hedra oss med ett besök 26 september. Och vilken provning det blev! En fin radda med god whisky från bland andra Caol Ila, Ben Nevis och Glenallachie stod på menyn. God mat, som vanligt signerad A-M Weibe och en närvaro på över 50 personer i "Lotties lokal". Fantastiskt trevligt.

Nionde styrelsemötet, även denna gång hos Thomas, hölls 27 oktober. Snabbt möte inledde, med fokus på vår hemsida www.stws.se, för att senare övergå i uppfyllande av whiskykalendern. Halva kalendern hann vi med, och de så efterlängtade STWS-koderna värktes fram under ivrigt provsmakande. Nog blir det här en prisvärd dryckesupplevelse!

29 oktober kom Rickard Botvidsson från Prime Whisky på besök. Välbesökt Campbeltown-provning i Odd Fellow-lokalen, med trevlig dryck inköpt av Rickard själv. Lejonparten av whiskyn var inköpt på plats i Skottland, det tackar vi alldeles extra för. Välkommen åter till Söderköping!

14 november var det hög tid att fylla de resterande 12 luckorna i kalendern. I princip hela jobbet med kalendern har skötts hemma hos Thomas på Blåmesstigen. Tusen tack för att vi får nyttja platsen! De små flaskorna ska ju som bekant ner i små kartonger med plats för 24, det fixade Thomas helt själv även detta år. 792 småflaskor fördelat på 33 kartonger, ett styvt jobb. Tack!!

Årets tionde och sista styrelsemöte hölls hemma hos Tomas på Videgatan, 3 december. Kommande exklusivprovning och Burns Supper stod överst på agendan. Värden bjöd även på både öl, macka och jättegod whisky. Tack för det! Nu tar vi lite julledigt.

Men innan det, 10 december var det EXKLUSIVPROVNING! Vi hade turen att tidigare under året komma över 7 olika sorters whisky från Diageos serie Managers Dram. Klubbens grundare Douglas är ju väl bekant med dessa godsaker. Det kändes som hand i handske. Något som bara kunde bli rätt! Så blev det också, över 50 personer var anmälda och kvällen blev en fullträff. Tack även till Stefan Andersson som lät oss alla smaka på Deanston 23 YO! NU är det julledigt. Väl mött 2020!