Mat & Whisky

Recept från våra medlemmar

Första receptet är från kamrat Tomas Fredriksson.

Jätteenkel whiskysås

Efter du stekt en köttbit

Koka ur panna med whisky 3-5 cl sort efter tycke och smak i samma panna som du stekt köttet i, OBS stekfett mm skall vara kvar

Låt koka någon minut så alkoholen kokar bort (tyvärr)

Häll i grädde 1,5-2 dl smaka av med salt och peppar

Låt kok ihop

Funkar till fisk också

Men då gör du den som ovan men från ren panna.


Här nedan följer lite recept till enskilda rätter och hela menyer från

 Douglas Christianson

Trippel Cheese

4pers / 30pers


50gram västerbottenost 200gram 

0.75 dl mjöl 3 dl 

25gram smör 100gram 

0.25 msk vatten 1msk 

50gram ädelost 200gram 

50gram färskost 200gram 

4msk talisker 1dl 

Lägg det rumsvarma smöret i en matberedare tillsammans med västerbottensosten, mjölet, vattnet, Kör till en boll. Skär degen i bitar och rulla dem till ca 5 cm långa rullar. Frys helst för att de går lättare att skära i skivor när de är lite halvfrysta. Lägg skivorna på smord plåt och grädda av i 175 grader varm ugn i ca 10-12 minuter.

Blanda ädelost, färskost, Talisker och spritsa ut det på kexen .Lite rabarberchutney med Talisker i, på toppen.

Inlagd Strömming:

4 pers. / 30 pers.

8 Strömmingsflundror 60 

½ dl rågmjöl 3 dl

50gram smör 200gram

Lag: 

0.5 dl talisker 2,5 dl

2,5 dl vatten 1,25 liter

2 dl socker 1 liter 

1 dl ättikssprit 5dl

kryddpepparkorn 

lagerblad

kryddnejlika

1st rödlök i skivor 5st

Koka upp lagen, låt den kallna. Vänd strömmingen i rågmjöl och stek dem i smör. Låt kallna, häll på lagen.


Senapscremé

4 pers/ 30 pers.

1 dl gravlaxsås 3dl

1 dl Creméfresh 3dl

Blanda ihop


Örtinrullad lammstek med vitlök och Taliskersky. Serveras med potatisnurra.

4pers./30 pers.

800 gram Lammstek 6 kg

4 soltorkade tomater 15 st

100gram salami 300gram

3 klyftor vitlök 10klyftor

timjan

rosmarin

basilika

salt

peppar

Skär ett snitt längst med på lammsteken, så du fläker upp den till en stor platta.

Lägg på kryddorna och rulla i hop köttet bind den med garn.

Stek den runt om, skicka in den i ugnen 125 grader i ca 2 timmar tills inner temperaturen är 65grader.


Vitlök och Taliskersky

2 klyftor vitlök 8klyftor

1 lök 3st

2 dl köttbuljong 1liter

rosmarin

Timjan

50gram Smör 200gram

Talisker

Skala löken, hacka, fräs den i smöret. Tillsätt buljongen och kryddorna, koka, runda av med smör och Talisker.


Potatisnurra

800 gram potatis 6kg

100gram västerbottenost 400gram

50gram smör 200gram

1 paket smördeg 5paket

1 ägg 2ägg

salt

peppar

Koka och pressa potatisen. Blanda i smör och osten.Bred på potatisen på smördegen, rulla ihop, skär den som bullar. Pensla med uppvispat ägg och kör den ca 15 minuter i 200grader.


Hasselnötsrostad sparris

1 bunt grön sparris 6 buntar 

50gram hasselnötter 200gram 

50gram smör 200gram

Dela sparrisen, fräs den i smöret, släng i de grovhackade hasselnötterna. 

Dessert

Varm chokladmuffins med limegrädde.

4 pers./30 pers.

100gram choklad 400gram

100gram smör 400gram

2 ägg 8ägg

1 dl socker 4dl

1/2 dl kakao 2dl

1/2 dl vetemjöl 2dl

1dl grädde 4dl

1st lime 2st

Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker, blanda i smöret och den smälta chokladen, sikta över kakaon och vetemjölet.

Häll i smeten i smörade portionsformar, 200grader ca 8-10minuter

Taliskersyltade björnbär, kryddade med grönpeppar. Serveras med vaniljglass

300gram björnbär 1,5kg

1dl socker 5dl

10 grönpepparkorn 40 st

stor skvätt Talisker

1/2 liter vaniljglass 2 liter

(ta gärna en skvätt whisky i glassen).

Koka upp det, tillsätt Taliskern, servera med glassen.

Valnötsmousse med honung

100 gram mörk choklad 500gram

1 äggula 5st

5 msk starkt kaffe 2 dl

2 cl Talisker 1 dl

2 dl vispgrädde 1 liter

3 tsk florsocker 1 dl

100 grovt hackad valnötter 500gram

1 msk honung 1/2 dl

Lite vit choklad till garnering 100gram

Blanda den smälta chokladen och äggulan, lättvispa grädden, blanda i resten av ingridienserna, häll upp. Ställ i kylen minst 30 minuter.