Månadens dram

Våra medlemmar presenterar

Månadens  dram april 2021

Presenteras av Tomas Fredriksson

Gotlands Whisky Isle of Lime ULLAHAU Gotland Whisky Aktiebolag bildades 2004 för att ta fram Gotlands första whisky. I Roma Sockerbruks gamla industrilokaler skapades ett modernt destilleri, med specialdesignade maskiner, för att kunna producera 60 000 liter ekologisk maltwhisky per år. Åtta år senare, 2012, destillerades de första dropparna. Nu ligger de på amerikanska bourbonfat och på ekfat från legendariska Laphroaig. 

Den första whiskyn blir en karakteristisk single malt döpt till Isle of Lime och färdig att dricka 2016. Gotch istället för Scotch Gotland Whiskys recept för att tillverka en attraktiv och närproducerad whisky är att odla korn och tillverka sprit i samma område. Det ekologiska kornet växer i närheten av destilleriet och det betydelsefulla vattnet hämtas direkt ur kalkstensberget. 

Torkning, mältning och rökning äger rum i Ronehamn på södra Gotland och lagring sker i en funktionell byggnad drygt fyra meter under jord, strax intill destilleriet. Det dom har importerat är rådgivaren och whiskynestorn Henry Cockburn från destilleriet Bowmore i Skottland.

 Henry har bistått dom under hela processen och han kommer fortsätta pendla mellan Gotland och Skottland under lång tid framöver. Uppfört utan lånade pengar Destilleriet har uppförts utan att låna pengar från vare sig banker eller finansinstitut. Kapitalet som har krävts för att bygga upp verksamheten och kunna driva den vidare kommer från våra drygt 2 200 aktieägare. 

Isle of ULLAHAU Varje år så släpper Gotlands Whisky en publik buteljering, namnen på whiskyn kommer från orter/skocken namn på Gotland ULLAHAU kommer från den nordligaste delen av Gotland Fårö där hittar man sanddynerna i Ullhahau, ett nästan öken liknade landskap mitt i skogen, i århundranden rörde den lätta sanden sig med vindarna och täckte större delar av skogen. I dag förhindrar buskar och tät vegetation sanden från att röra sig och skyddar de sällsynta orkidéerna och djurliv som Ullhahau har blivit känt för, ex de mäktiga myrlejonen Denna fjärde upplagan av Isle of Lime är precis som sanddynorna som den är uppkallad efter, lätt och ljuv.

 En mild Whisky som lagras och mognast på sherry och Bourbon fat vilket ger den en unik karaktär och lätt rökighet 

ÅLDER 3år 

FÄRG Amontillado 

STYRKA 46,2% 

DOFT Söta katrinplommon, viol och marmelad 

VOLYM 500ml

 SMAK Viol, Salvia, Linfrö olja 

UTGÅVA 8100 flaskor 

AVSLUT Halvlång fruktighet med smak av grönt te

Månadens dram  mars 2021

Presenteras av: Camilla Hallinder

Här kommer en kort recension för Arran som vi hade i spökpåsen, tror den är slut på bolaget men jag har skrivit lite om den

Arran är en av min favorit whisky, den är alltid god, enkel men med fin touch och smakrik i sig själv.

Den senaste jag har provat är denna Arran Sherry Cask NAS, 55,8%: 595:- Den väldigt god om man gillar sherry, vilket jag gör!

Smaken går åt kakao, lite chokladpraliner möjligtvis lite smak av apelsin, torkad frukt även en svag liten rökpuff kan jag känna och färgen på whisky är mörk och fin. För en del kan det kännas som en sherrybomb, om man ska vattna så var försiktig med dropparna, då jag tycker den smakar godast utan vatten, med vatten i blir eftersmaken kort.

Flaska har en annan form nu än tidigare.

Hälsningar Camilla HallinderMånadens dram februari 2021

Av: Jonas Pettersson

Enligt förståsigpåarna så har det skotska destilleriet Loch Lomond "skärpt till sig utav bara h***ete". Kanske är det så. Jag erkänner utan omsvep att det inte har druckits så mycket "äldre" Loch Lomond här i huset. Så min lilla recension får helt enkelt hålla sig till att bedöma det som är i glaset just nu. Som det ska vara, alltså.

Sitter vid köksbordet och rullar med Loch Lomond 18 YO. En mycket mungod och balanserad historia. Blandad och buteljerad vid ABV 46 %. En helt okej styrka enligt mig. Doft och smak harmoniserar på ett fint vis. Gissar att sherryfat har använts i mixen. Etiketten skvallrar om frukt och kryddor. Håller med även där. När jag provade samma whisky i höstas så drämde jag i med löjligt höga 89 poäng. Den når inte riktigt dit idag, men är väl värd att kolla upp om man får tid, lust och råd. På tal om råd, en flaska på 70 cl. går loss på hanterbara 689,-Ett kap om ni frågar mig.

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/85047/loch-lomond-18-year-old

https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-33801/ Månadens dram januari 2021

Av: Thomas Karlsson.

Highland Park 10 y Viking scars.

Den här lille rackaren hade med i vår "spökpåse" som vi delade ut till er innan Zoom provningen 1/11. Den mottogs med lite blandade reaktioner (6.71/10) men då är det bara 14st. som lämnat omdöme, så vi får väl hoppas att det som inte skickat in betygen tyckte bättre om den.

Detta är i alla fall en whisky som fått mogna i Amerikanska bourbonfat och sherryfat från Europa.

Highland park lyfter fram sitt vikinga tema även nu i sitt core range utbud sedan 2017.

Fakta: Highland Park 10år Art.nr: 40693. ABV: 40% Pris: 359:-/ 70cl. den står på hyllan i över 200 butiker.

Lite smaknoter på denna.

Utseende: Gyllene guldgul med lite ljusare nyans än väntat med tanke på dess sherryfats påverkan.

Näsan: Lite honungs söt i doften med en aning rök som inte stör helheten.

Smak: Det känns direkt att det är en ganska låg alkoholhalt (40%) men ljunghonung och sötman kommer som i doften först, sedan blir det bourbonfaten som sprider vanilj och en aning beska från torven avslutar munkänslan och ett litet stråk av marin rök.

Fakta Highland Park distillery

Det finns en galet massa berättelser om detta mytomspunna destilleri som grundades 1798 av David Robertson. Men de flesta historier börjar tidigare än så och då hette den mannen som drev det olicensierade destilleriet Magnus Eunson. Geografiskt är destilleriet beläget på den norra ögruppen Orkney island och i staden Kirkwall återfinns detta omskrivna destilleri.

Det ägs idag av Edrington group, de producerar 2,5 milj.liter/år.

Vi i klubben har fått glädjen att lyssna på flera av historierna om Highland park, då den "Danske Skotten" Martin Markvardsen besökt klubben vid två tillfällen, och predikat om detta riktigt trevliga destilleri.


Månadens dram december 2020

Av: Thomas Karlsson

Tamdhu batch strenght Batch 4

Denna lite sträva alkoholstarka karamell på 57,8% får representera december 2020 i klubben.

Denna NAS whisky är lagrad på enbart olorosofat vilket ger den där härliga doften av torkad frukt

Lite bränt socker och mango.

Smaken kommer som lite smöriga fudgekola och aprikos.

Eftersmaken är relativt lång och sherrytoner blandas med läder och även lite gummi träder fram.

Jag rekommenderar att vattna den och låta den få vila en stund i glaset och gå tillbaka och känna hur den utvecklats av vila.

Denna flaska kan finnas att få tag på fortfarande Art.nr: 40628 ABV: 57,8% Pris: 878:-

Detta är batch 004 och nu ska även batch #005 vara på ingång. Vilket i alla fall jag ser fram emot.

Man har producerat denna "batch strenght" varianten sedan 2015 då # 001 kom och meningen är att det ska släppas en ny batch varje år.

Destilleriet producerar 4 milj.liter /år och det mesta av det hamnar i Famous Grouse, J&B och Cutty Sark.

Destilleriet grundades 1897 och drevs till och från fram till 1928 då det pluggades igen och låg i vila fram till 1948 då det startade igen. 2011 köptes det av Ian Macleod distillers som satt karaktären på destilleriet där DNA profilen är Sherrymättat och med vackra buteljer.

Månadens dram November 2020

Av. Jonas Pettersson

The Deveron 12 YO 40 % OB

Det finns många trevliga whiskys på Systembolagets hyllor. Även i lilla Söderköping kan man hitta på små, relativt okända pärlor. The Deveron från destilleriet Macduff är en av dem.

Macduff startades så sent som 1960 av bland andra Brodie Hepburn, vilken redan var involverad i destillerierna Tullibardine och Deanston. I början av 60-talet var whisky en särdeles populär dryck, inte minst i Italien, mycket på grund av Glen Grants stora framgångar där. Så 1972 köptes Macduff av italienska Martini & Rossi. Sedan 1993 ägs dock Macduff av jätten Bacardi via John Dewar & Sons.

Man producerar årligen 3,4 miljoner liter alkohol och man får gissa att lejonparten hamnar i Dewar's olika blended whiskys. Dock, lite single malt får vi njuta av också, som i The Deveron 12 YO.

Doft: som när regnet precis har slutat i valfri äppelträdgård.

Smak: hö och halm, lätta frukter utan skal. Lätt kryddig.

Eftersmak: medellång med ett avslutande pyttelitet bett.

Överlag: man får mycket för sina slantar här, 355,- för 70 cl. på närmaste SB. Jag ger den 80 poäng av 100. En standardwhisky som man bör ha hemma om man skulle få besök av till exempel moster Eskil.

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/70919/the-deveron-12-year-old

www.lastgreatmalts.com 


Månadens dram Oktober 2020

Av Jonas Pettersson

Glenrothes 12 YO 40 % OB

För mig är Glenrothes, grundat 1879, ett av Speysides mest kända destillerier. Tidigt i "karriären" kom jag i kontakt med Robur Reserve som ni kanske känner till. En utgåva som man mest såg på Tax Free och liknande. En ganska mild och beskedlig historia, vill jag minnas. Men ack så viktig för fortsättningen. Det var läge att ta nästa steg. Den var inte alls dålig, men kanske lite tam och tillrättalagd.

Hur står det då till med tolvåringen?

Näsa: frisk och spänstig. Direkt från nyöppnad flaska lever den ut i glaset, härlig sherrysötma med russin som främsta referens. 84 poäng.

Smak: en god, frisk och härlig smak. Sherry såklart, en del ek finner man också. Den relativt försiktiga alkoholstyrkan gör att man direkt kommer överens med den här whiskyn. Några droppar vatten känns direkt onödiga. Här går det bra att ta stora klunkar direkt... 83 poäng.

Eftersmak: den hänger kvar länge för att vara en standard. Tilltalande. 83 poäng

Överlag: den runda mysiga flaskan. Det tilltalande priset, 399,- på SB. Dess enkelhet att få fatt i och den trevliga upplevelsen. Allt detta gör Glenrothes 12 YO till ett mycket fint köp. Mina varmaste rekommendationer! 84 poäng.

theglenrothes.com

@TheGlenrothes

#SpiritOfRothes

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/118320/glenrothes-12-year-old

Söderköping 2020-10-05, Jonas Pettersson

Månadens dram September 2020

Presenterad av Douglas Christianson

Mitt förslag till september månads dram blir en Cragganmore 12 år.

Det är ett destilleri, som trots att den tillhör Six Classic Malts, är förvånansvärt okänd för de flesta.

Enligt min uppfattning är Cragganmore 12 år en av de absolut bästa standardwhiskies vi kan köpa.

Den har allt man kan önska. Den är komplex, den är fruktig och den är framför allt jättegod.

Destilleriet ligger i Speyside. Den är dubbeldestillerad, men tack vare den utrustning destilleriet har så är den i teorin destillerad 2,5 gånger och orsaken till det är framför allt refluxpannan som har en flat top vilket är mycket ovanligt. Endast tre destillerier har flat top på sin spirit still.

Lagringen sker i huvudsak på amerikansk ek med en mindre inblandning av europeisk ek.

Cragganmore 12 år är god till desserter, men framför allt passar den till att marinera Västerbottenost med, som då ersätter chips och jordnötter.

På Systembolaget kostar en flaska 439 kr. 


 Hälsningar Douglas


Månadens Dram Juli 2020

Presenteras av Camilla Hallinder


Craigellachie 17 YO
Alkohol: 46%

Destilleriet finns i Aberlour, Banffshire nära byn Craigellachie i mitten av Speyside.

Namnet Craigellachie betyder "stenig kulle" och hänvisar till klippan som har utsikt över Spey tvärs över från Macallan-destilleriet .

Craigellachie Distillery Moray Scotland, Single Malt

Region: Speyside

Plats: Aberlour, Banffshire

Ägare: Bacardi

Grundad år: 1891

Pris: 850:-

Nr:85803 - Beställningsvara

Craigellachie-destilleriet byggdes 1891 av Craigellachie Distillery Co. Limited, en grupp blandare och köpmän under ledning av Alexander Edward. Två år senare införlivades det som ett aktiebolag och 1896 rekonstruerades det som Craigellachie-Glenlivet Distillery Ltd.

Under åren som följde övergick ägandet till Peter Mackie (1916), Distillery Company Limited (1927) och SMD (1930). Överföringen till SMD markerade början på en stabilitetsperiod för Craigellachie; bortsett från en rekonstruktion 1964-65, under vilken antalet potten stillbilds fördubblats, hände relativt lite vid destilleriet. 1998 såldes det till John Dewar & Sons.

Under sin historia har destilleriet bara släppt en handfull officiella buteljeringar. Destilleriets produkt används för närvarande främst för Dewars blandade whisky.

2014 släpptes en 13-årig, 17-åring, en resehandlare exklusiv 19-åring och en begränsad 23-åring som en del av Dewar & Sons 'Last Great Malts of Scotland.

Mognad i handgjorda amerikanska ekfat i minst sjutton år för en rik fyllig karaktär med smaker som påminner om kola och torkade frukter

En sällsynt stil

År 1891 noterade en whisky expert att Craigellachie representerade en whiskystil han "sällan träffade", som vi tog som en komplimang. Idag använder vi fortfarande gammaldags "worm tubs" för att kyla vår sprit och ge den extra smak, vilket ger ett dram som kan konkurrera mot whisky med dubbla åldern.

Vår egen malt

Vår malt levereras inte till något annat destilleri. Den har en unik tung karaktär som vi bevarar genom att slipa den finare än någon annan, med hjälp av en mycket effektiv Steinecker Mash Tun. Det är också lägre och tappas bättre än de djupare tunnorna, och håller på mindre vatten så att maltens karaktär är mindre utspädd. Så när vi säger att Craigellachie är en maltwhisky, menar vi det.

Garanterad små satser - all vår sprit är gjord på samma kärl i varje säsong.

Doft:

Delikat krämig ek, gräsbevis, ganska reserverad tills den värms, den blir välsmakande: mandel, marsipan, grön bark, limeblad, vanilj söthet, sura plommon, smörig oljig rik citron, äpplen, buljong, eukalyptus

Smak:

Kryddig aromatisk kryddig ek, peppar, muskot, lakrits, kanel, björksaft, krämig vaxartad astringent ek, endast subtil sötma, fyllig ospecifikt fruktig syrlighet, mycket citron med skal

Avslut:

Kryddig, träig, citrus, rostade nötter, något bitter

Mycket god och välbalanserad whisky utan krusiduller! Bör alltid finnas hemma.


Månadens Dram Juni 2020

Presenterad av Tomas Fredriksson

GlenDronach med fatstyrka  Batch 8

Även denna månads whisky är från GlenDronach, Batch 8 är en NAS whisky, mörk och kraftfull whisky som i min värld måste vattnas rejält.

Cask Strenght innebär att whiskyn buteljeras vid den alkoholhalt som naturen själv valt. Från början har fatet fyllts med cirka 63-procentig whisky som sedan har avdunstat under mognaden ner till den styrka whiskyn har när den buteljeras. Cask Strenght-whisky kan med andra ord ha vilken styrka som helst från  procent och uppåt. Den får dock aldrig någon tillsats  vatten vid buteljeringen och har därför påfallande ofta hög alkoholhalt. Med den höga alkoholhalten följer också en koncentration av smaker. Cask strenght är därför den smakrikaste och kraftfullaste whiskytyp man kan prova.

GlenDronach Cask Strenght Batch 8 har lagrats på fat som tidigare innehållit sherrytyperna Pedro Ximenes och Oloroso, vilket ger whiskyn en mörk och intensivt mörk mahognyfärg. Doften är fyllig och komplex, där finns fat, apelsin, nötter och dadlar. Smaken är sherrymjuk med toner av vanilj, dadlar, ingefära, sultanarussin och en tydlig maltighet. Eftersmaken är lång och fruktig med alla de kännetecken som tillhör en klassisk sherrylagrad Glendronach.

GlenDronach är ett destilleri som nästan alltid lagrar sin whisky på sherryfat. Man undviker också den moderna industrins metoder som färgning, kylfiltrering och användning av skumdämpningsmedel. Whiskyn som GlenDronach buteljerar blir därför synnerligen oförfalskad, äkta och sprängfylld med naturens egna smaker.

GlenDronach Cask Strenght Batch 8

Nr. 40664             Pris: 739:-                          Volym: 70cl

Månadens Dram April 2020.

                        Presenteras Thomas Karlsson 

Highland destilleriet Glendronach grundades 1826 av James Allardice (1780-1849) han hedras på alla OB etiketter.

Man producerar ca. 1,4 milj. L /år Destilleriet var stängt under perioden 1996-2002 och man var det sista destilleriet som eldade med kol och bytte till ånga 2005.

2008 togs ägandet över av Ben Riach.

Grundaren James Allardice for till Edinburgh med kopiösa mängder Whisky för att sälja in på stadens krogar, men krögarna tyckte att single malt var en råvara och nobbade James dryck. På hotellet raggade han upp två barflickor som på hans rum fick smak på både James och hans whisky, de belönades med den återstående whiskyn och efter det blev efterfrågan stor på Glendronach.

Deras 21 åriga klassiker Parliament är döpt efter de stora mängder Råkor vid destilleriet som sades varna när skattmasen var på ingång (Parliament of rooks) när destilleriet var illegalt.

Detta är en magisk Whisky med sina fina avstämda toner av sherry från lagringen på Oloroso och PX fat.   Betyget i min bok är: 90/100p

Glendronach The Parliament 21y går att beställa från SB  Art.nr. 85219    Pris: 1 419:- / 70cl


Månadens dram Mars 2020

presenterad av Christer Rosander

The Balvenie The Week Of The Peat Aged 14 years 48,3%
Doft: Lätt torvigt rökig med en frisk citruston åt apelsinhållet avrundad med honungssötma 22P
Smak: Trots sin höga alkoholhalt mild. En angenäm rökighet sprider sig i gommen, det söta
dominerar men trots det påtagligt frisk. Ek och vanilj finns där också i perfekt balans. I mitt tycke en
Whisky i perfekt balans. 23P
Eftersmak: Hänger inte kvar överdrivet länge. Speysiderökigheten stänger dörren kort efter ek och
vanilj tonat bort .Snyggt avslut 22P

The Balvenie är ett destilleri som håller sig till traditionella tillverkningsmetoder, med golvmältning
långa jästider, långsam destillering och lokal odlad malt.
The Week Of The Peat är ett uttryck för Balvenies experiment och utforskarlust där man en vecka om
året ägnar sig åt att ta ut svängarna och kör något som ligger lite utanför mot vad man brukar ha i
pannorna. The Week of The Peat är den sista i en trilogi där man lyfter fram historierna och idéer
som berättats i personalrummen och om de speciella faten som man har i sina lager. Vet inte om det
påverkar att jag fick den här på alla hjärtans dag och att vissa dock inte denna flaska pryds av en
ros.23P
Totalt 90P

I mitt tycke en höjdarwhisky väl värda sina 799:-. Den finns fortfarande att beställa, men vill man ha
tag i en bör man hänga på låset. Beställningsnumret är 12342

Månadens dram i februari 2020, presenterad av Jonas Pettersson

Mortlach 12 YO 43.4 % Original Bottling "The Wee Witchie"

Doft: Lite sjö, lite sjöbotten och en nypa tång. Maltig med eksträng. Sötma som förför. 20 p.

Smak: Mild med söt touch av maltig ek. Reguljär, ordinär whiskysmak som borde tilltala. Angenäm i munnen och lätt att handskas med. 21 p.

Eftersmak: Hänger i och är sötmysig högt upp i gommen. Angenäm. 21 p.

Överlag: En angenäm whisky utan några direkta svagheter. Blandningen av ex-Bourbon-, och ex-sherryfat tilltalar. Man får en rejält prisvärd produkt tycker jag. 549,- på Systembolagets beställningssortiment, med varunummer 82255. Det är tillsatt sockerkulör, vilket man såklart kan ha sina åsikter om. Men, det är smaken som räknas som vanligt och den är god. Själva glasflaskan är så påkostad att man häpnar. Där tycker jag att man borde tänka om, den här whiskyn ska drickas, inte stå på prydnadshyllan livet ut. 21 p.

Sammanslaget 83 poäng av 100.

Tack för att du ville läsa!